Partnerstva

Belgijska veza – Univerzitet Hovest

Odsek za medijske studije ima dugogodišnji partnerski odnos sa novinarskim odsekom Univerziteta Hovest iz Kotrejka u Belgiji, započetu još 2016. godine. Od tada studenti završne godine studija novinarstva Howest University of Applied Sciences posećuju Filozofski fakultet, upoznaju se sa studentima Odseka za medijske studije i svake godine tokom njihovog boravka u Novom Sadu realizuje se zajednička radionica u okviru koje zajedno stvaraju medijske sadržaje. Ponosni smo na ovu divnu saradnju i priliku za naše studente da se povežu sa kolegama iz Belgije, razmene iskustva o studiranju u dvema državama i udruženim naporima zajedno stvaraju.

Zahvaljujući ovoj lepoj saradnji, svake školske godine u okviru Erazmus programa za razmenu studenti Odseka za medijske studije imaju priliku da konkurišu za odlazak na jednosemestralnu razmenu i studiranje na Univerzitetu Hovest. Desetak studenata Odseka za medijske studije do sada je boravilo u Kortrejku, imalo priliku da uči zajedno sa belgijskim kolegama i svi su se vratili sa pozitivnim iskustvima. U okviru Erazmus programa za akademsko osoblje više zaposlenih na Univerzitetu Hovest posetilo je tokom prethodnih godina Filozofski fakultet i održalo serije predavanja studentima novinarstva. Istovremeno, više zaposlenih na Odseku za medijske studije boravilo je u Kortrejku i imalo priliku da predaje studentima Univerziteta Hovest.

Partnerstvo sa Partnerima – Sloboda informisanja, privatnost i još mnogo toga 

Odsek za medijske studije od 2018. ima veoma dobru saradnju sa partnerskom nevladinom organizacijom Partneri za demokratske promene iz Beograda čiji je glavni fokus usmeren na zaštitu vladavine prava. Od 2018. pedesetak naših studenata bilo je uključeno u njihove projekte koji su se bavili zaštitom prava na privatnost i pretpostavku nevinosti i uvidom u rad pravosudnih organa sa posebnom pažnjom usmerenom na njihovu primenu u medijima. U nekoliko ciklusa studenti su imali priliku da zajedno sa kolegama sa univerziteta u Nišu i Beogradu pohađaju Jesenje škole održane na različitim lokacijama širom Srbije, gde su dobili priliku da se sretnu sa profesionalcima iz medija i nevladinog sektora posvećenim zaštiti javnog interesa. Pored upoznavanja i druženja sa kolegama sa drugih univerziteta, studenti su na ovim obukama stekli znanja i veštine za izveštavanje o izazovima u domenu transparentnosti, otvorenosti, odgovornosti i borbe protiv korupcije, što su veoma važni aspekti novinarskog posla.

Preko okeana – Partnerstva sa američkim univerzitetima

U okviru programa „University Partnership” (Univerzitetsko partnerstvo) Ambasade SAD u Srbiji razvili smo programe saradnje sa Univerzitetom u Tenesiju i Univerzitetom države Vašington. Oba programa podrazumevaju intenzivnu saradnju na školovanju budućih novinara.

Program sa Tenesijem trajao je dve godine (2020-2021), tokom kojih su organizovani jednosemestralni onlajn kurs „Mediji i demokratija“ i poseta naših studenata Noksvilu. Od Univerziteta u Tenesiju dobili smo donaciju u vidu četiri kompleta za mobilno novinarstvo, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu finansirala je opremanje savremenog TV studija.

Sa Univerzitetom države Vašington počeli smo saradnju 2022. godine i ona će obuhvatiti onlajn kurs za studente iz SAD i Srbije, mentorske sesije za istraživače i kratki program obuke studenata i mladih novinara iz Srbije.